Top Menu

Menu

Levertijd max 3 dagen (NL)

Bezorgen (NL) tot 10kg €7,50

Veilig betalen: iDeal, PayPal (NL)

Veel is voordelig

Gazpacho: alle varianten op een rij!

GazpachoGazpacho is een Spaanse soep van rauwe groenten en kruiden met tomaat en in de originele versie zonder vlees of bouillon. De soep hoort ijskoud gegeten te worden. Al voor de Romeinse tijd maakten de Spaanse herders een soort gazpacho om de honger te stillen. Gazpacho is ideaal als dorstlesser in de zomer. Je kunt zowel als voorgerecht, hoofdgerecht, tapas of als tussendoortje eten.

De benaming gazpacho is afkomstig van het Latijnse woord caspa wat staat voor restant of kleinigheid.

Wist je dat gazpacho op veel verschillende manieren wordt gemaakt? Gazpacho recepten kunnen sterk variëren in termen van samenstelling, textuur en dikheid. Dit hangt meestal af van de regio en familietradities. Hier een paar voorbeelden van de niet traditionele gazpacho.

Salmorejo

Salmorejo is een typische gazpacho uit het zuiden van Spanje, met name de regio rondom de stad Cordoba. Het is gemaakt van gepureerde tomaat en gemengd met brood. Nog lekkerder is het als hij wordt geserveerd met stukjes gekookt ei en strookjes Serrano ham.

Porra antequerana

Deze gazpacho heeft zijn oorsprong uit Andalusië, zuiden van Spanje. Porra antequerana bestaat uit tomaat en droog brood. Deze gazpacho is relatief dik en wordt meestal meer als tapas gegeten. Porra antequerana is ook lekker met knapperig brood, serranoham en/of ei.

Porra is een soort knuppel en het gebruik van het woord verwijst waarschijnlijk naar de traditionele bereiding met een stamper. Het woord Antequerana is afgeleid van de stad Antequera.

AjoblancoAjoblanco

Ajoblanco staat ook bekend als witte gazpacho of het witte zusje van gazpacho. Het is een mengsel van brood, knoflook, water, olijfolie, zout en gemalen amandelen. Soms wordt hier azijn ook aan toegevoegd.

Ajoblanco wordt meestal geserveerd met druiven of plakken van meloen. Toen amandelen niet beschikbaar waren, bijvoorbeeld tijdens de naoorlogse periode, gebruikte men meel van gedroogde bonen.

Arranque roteño

Arranque roteño komt uit de plaats Rota in de regio van Cadiz. Deze variant is veel dikker omdat er minder water gebruikt wordt. Arranque roteño wordt bereid met tomaten, knoflook, gebraden paprika, paneermeel, olie en zout. Eigenlijk lijkt het meer op een tapenade dan een soep.

Gazpacho manchego

Gazpacho manchego wordt gemaakt met tomaten, knoflook en paprika als basisingrediënten. De Gazpacho manchego is een wild-stoofpot die wordt gegeten met ongezuurd brood. Vaak wordt voor Gazpacho manchego ook vlees gebruikt zoals konijn en kwartel.

Gazpacho manchego deelt alleen de naam met de koude soep gazpacho die voornamelijk wordt gegeten tijdens de zomer. Dit gerecht wordt juist heet geserveerd. De enige relatie tussen de twee is het gebruik van brood.

Terwijl gazpacho oorspronkelijk uit Andalusië komt, ligt de oorsprong van Gazpacho manchego in La Mancha.

Arca Delicia

Ben je op zoek naar Spaanse of Latijnse ingrediënten? Bekijk ons aanbod Spaanse delicatessen.

Foto’s: Bocadorada & cyclonebill @ Flickr

Comments are closed.
Translate »