Top Menu

Menu

Levertijd max 3 dagen (NL)

Bezorgen (NL) tot 10kg €7,50

Veilig betalen: iDeal, PayPal (NL)

Veel is voordelig

Olijfolie ‘extra virgen’: een korte introductie!

hoge kwaliteit olijfolie spaanse extra virginOlijfolie is een zeer smaakvol ingrediënt dat onmisbaar is in elke keuken. Het is ideaal als smaakmaker voor bijvoorbeeld brood of warme gerechten. Olijfolie is verkrijgbaar in heel veel verschillende varianten. De smaak, de prijs en de toepassing van de olijfolie hangt af van heel veel factoren: het land, het seizoen, de persing, de olijfsoort, de boer en nog veel meer.

Hoe weet je nou welke olijfolie de beste kwaliteit heeft? Daar kunnen we maar één antwoord op geven: proeven, proeven en proeven! Alleen door te proeven en vertrouwen te hebben in je eigen smaak kun je ontdekken welke olijfolie jij het lekkerst vindt en daarom voor jou het beste is.

Een leuke tip hierbij is om een proeverij te organiseren. Nodig een aantal vrienden of familieleden uit voor een etentje of een borrel en vraag hen om hun favoriete olijfolie mee te nemen. Dit is een makkelijke en goedkope manier om verschillende soorten olijfolie te vergelijken. Zorg zelf voor het brood en wat zout en peper, en je avond kan niet meer misgaan!

Criteria voor ‘extra virgen’ olijfolie

De meest prestigieuze en beste olijfolie is de ‘extra virgen’ (of ‘extra vierge’, maar we gebruiken zelf liever de Spaanse benaming ‘extra virgen’). Deze olijfolie heeft aan strenge normen te voldoen.

  • Een criterium is dat de zuurgraad onder de 0,8% ligt. Olijven die nog aan de boom hangen, hebben een zuurgraad lager dan 0,5%. Het percentage blijft zo laag omdat de olijven heel voorzichtig behandeld worden tijdens en na het plukken en ook omdat de olie zorgvuldig gemaakt wordt.
  • Een ander criterium is dat de olie komt van de eerste koude persing.

Wist je dat je voor een liter olijfolie wel vijf kilo olijven moet persen? Met die wetenschap kunnen we ook de prijs/kwaliteit van de ‘extra virgen’ olijfolie beter waarderen. Dan heb je wel de beste kwaliteit olie die er is!

beste spaanse olijolie niusOlijfolie combineren

En nu… hoe kunnen we de olijfolie best combineren?

  • Dip brood in ‘extra virgen’ olijfolie en daarna in een schaaltje met zout en peper klaar.
  • Gebruik ‘extra virgen’ olijfolie als smaakmaker in soep, dressings en saus.
  • Doe enkele druppels ‘extra virgen’ olijfolie op je net gebakken stukje biefstuk of vis. Dit zorgt voor extra smaak.
  • Gebruik ‘extra virgen’ olijfolie liever niet om in te bakken. Het kan wel, maar hierbij gaat veel smaak verloren.

Vooral bij dressings is ‘extra virgen’ olijfolie een geliefd ingrediënt. Hier een aantal van onze favoriete recepten voor dressings!

  1. Voor een echte smaaksensatie maak je zelf balsamicosiroop van balsamicoazijn. Druppel de siroop die je zojuist hebt gemaakt samen met olijfolie ‘extra virgen’ over je favoriete salade.
  2. Combineer 9 el olijfolie ‘extra virgen’ + 3 el wittewijnazijn + 1tl dijonmosterd + 2 teentjes knoflook + 1 el vloeibare honing + zeezout + versgemalen zwarte peper. Voor ons de klassieke vinaigrette!
  3. Verbrokkel blauwe kaas met wat fijngehakte dille, zout en versgemalen peper. Besprenkel dit met olijfolie en sherry- of ciderazijn.
  4. Kook dunne ringen rode ui (2 uien) 10-15 min in olie met 2 el suiker en bedek ze met rode wijn (ze worden hierdoor prachtig diep van kleur). Voeg 5 el olijfolie, azijn en als je het lekker vindt, 1 el kappertjes, zout en peper toe. Meng de vinaigrette met ui door een groene salade met avocado en gekookte eieren. Yum!
  5. Maak een dressing met het sap van 2 limoenen, 2 tl geraspte verse gemberwortel, 1 el vloeibare honing, 2 teentjes knoflook, 2 el sojasaus + 1/2 rode peper en 4 el olijfolie. Meng door een salade met garnalen, blokjes mango, gehalveerde kerstomaatjes, gemengde sla en knapperig gebakte bacon in kleine stukjes. Strooi er zwarte en witte geroosterd sesamzaad over. Mmm… om heel lang van te genieten!

Welke olie kan ik best gebruiken en wanneer?

Om jouw keuken goed geolied te hebben, kun je de volgende soorten olie als basics in huis halen:

  1. Bio ‘Extra virgen’ olijfolie

Die iedereen wil hebben!

Onze favoriet is de Spaanse biologische ‘extra virgen’ olie die afkomstig is van olijfbomen die alleen worden geplant op het noorden in Catalonië. De olijfolie wordt gemaakt van de Arbequina olijven en heeft een elegante en diepe smaak.

  1. avocado olie premium superfoodAvocado olie

Voor goede avocado-olie raden we de Ecuadoraanse avocado-olie van een familiebedrijf aan: Uyama Farms!

Ze zijn experts van producten die afkomstig zijn van de avocado. Daarom zijn de producten van zeer hoge kwaliteit. Ze werken ook voor duurzame ontwikkeling van de landbouw in Ecuador. Je kan de olie heerlijk vers gebruiken, maar de olie is ook fantastisch om mee te koken. De baktemperatuur ligt op 223 graden.

  1. Avocado/Sacha-inchi olie

Deze Ecuadoraanse olie gebruik je vers op alles wat je lekker vindt!

Het is een stroperige olie een filmlaagje om gerechten heen vormt, waardoor de smaak van het gerecht zelf meer behouden blijft. Hierdoor heb je er ook minder van nodig. Het is een blend van 50% avocado olie en 50% sacha inchi olie die gemaakt wordt van de zaden uit de sacha inchi vrucht. Het heeft een hoog percentage omega-3 door de sacha inchi olie; de verhouding tussen omega-3 en omega-6 is bijna 4:1. Dus deze mix heeft een hele mooie balans!

  1. Sesamolie

Bij sesamolie is kwaliteit heel belangrijk!

Je wilt een echte sesamolie hebben en niet met aroma. Sprenkel het over je noedelsaardappelen, over gestoomde broccoli, paksoi of andere groene groenten of maak er een sausje van met sojasausen en rood pepertje, gehakt lente-uitje en wat citroensap of rijstazijn.

  1. Arachideolie.

Voor dagelijks gebruik!

Arachide- of pindaolie heeft een milde smaak en kan heel hoge temperaturen hebben. Fantastisch als neutrale olie in dressings maar nog beter in de frituurpan of wok omdat de olie veel minder sterk ruikt dan bijvoorbeeld zonnebloemolie.

Heb je vragen over welke olie je het beste kunt gebruiken bij je Spaanse delicatessen? Neem gerust contact met ons op voor advies!

Comments are closed.
Translate »